VELKÝ TEST MARGARÍNŮ: Je lepší Rama, Flora nebo Perla?

18. 4. 2013
Redakce tn.cz ve spolupráci s nutričním specialistou RNDr. Pavlem Suchánkem pro vás připravili velký test margarínů, které jsou zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ne všechny jsou ovšem kvalitní. Které obstály a kterým byste se raději měli obloukem vyhnout?
VELKÝ TEST MARGARÍNŮ: Je lepší Rama, Flora nebo Perla?

     

Margaríny jsou výrobky na bázi tuku, které obsahují poměrně vysoké množství rostlinných olejů nebo tuků. Mnohé české domácnosti kupují místo másla právě margarín - i kvůli tomu, že se hned po vyndání z ledničky dobře roztírá. Oproti živočišným tukům navíc obsahuje méně nasycených mastných kyselin a naopak více nenasycených, které podporují snižování hladiny cholesterolu a celkově mají příznivé účinky na naše zdraví.

Margaríny tak pomáhají předcházet třeba infarktu nebo mozkové mrtvici. Jejich nevýhodou ovšem je, že se při jejich výrobě musí suroviny upravovat (rafinovat) a musí se přidávat pomocné látky, jako jsou emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva a regulátory kyselosti.

Margarín by měl obsahovat 80 až 90 procent tuku. Na pultech jsou k dostání i třičtvrtětučné (60 až 62 procent tuku) a polotučné (39 až 41 procent) margaríny. Moderní postupy výroby navíc zabraňují vzniku škodlivých transmastných kyselin, které vznikaly při použití starší technologie zpracování - ztužování.

Podle čeho se tedy při koupi margarínu orientovat? Zaprvé podle procentuálního obsahu tuku, tedy energetické hodnoty výrobku. Druhou důležitou věcí je, jaké informace se můžeme dozvědět z obalu - čím více, tím lépe. Třetím kritériem je, zda chceme spíše vysokoprocentní margarín, nebo se sníženým obsahem tuku. Významné také je, v jakém poměru jsou zastoupeny mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Redakce TN.cz pro vás nechala margaríny otestovat nutričním specialistou Pavlem Suchánkem, který se řídil především podle těchto kritérií: množství nasycených mastných kyselin, poměr esenciálních mastných kyselin (omega-6 a omega-3) a množství polynenasycených mastných kyselin.

Podívejte se na výsledky našeho testu!
 
1. MÍSTO: Flora, 400 g
Cena za balení: 45,90 Kč (cena za 100 g: 11,50 Kč)
Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.
Vyrobeno: neuvedeno
Obsah tuku: 45 %
Složení: Voda, rostlinné oleje a tuky, jedlá sůl (0,5 %), sušené podmáslí, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, slunečnicový lecitin), konzervant (sorbát draselný), aromata, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), barvivo (beta-karoten), vitamín (A, D).

Hodnocení: Tento margarín je podle Pavla Suchánka vítězem testu. Má nejmenší podíl nasycených mastných kyselin (jen 19 procent), má vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin, kam jsou zařazeny právě ty esenciální mastné kyseliny omega 6 a omega 3, a ten poměr má pod 4 ku 1.

"Flora je chuťově v podstatě někde na půli cesty mezi margarínem a máslem. Myslím si, že pro spoustu lidí, kteří nechtějí konzumovat klasickou Ramu a zároveň by si chtěli připomenout tu máslovou chuť, je Flora v tomto případě velmi dobrou alternativou," poznamenal expert.

2. MÍSTO: Perla Tip, 500 g
Cena za balení: 25,90 Kč (cena za 100 g: 5,20 Kč)
Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.
Vyrobeno: EU
Obsah tuku: 20 %
Složení: Voda, rostlinné oleje a tuky, jedlá sůl (0,8 %), emulgátor (polyglycerol-polyricin-oleát, mono- a diglyceridy mastných kyselin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma, antioxidant (kalciumdinatrium EDTA), barvivo (beta-karoten), vitamín (A, D3).

Hodnocení: Na druhém místě se Perla podle Suchánka umístila zaprvé proto, že je nízkotučná, hodí se tedy při různých redukčních dietách. Má navíc velmi dobrý poměr omega kyselin 6 a 3.

"Přiznám se, že jsem příznivcem Perly, protože si myslím, že je chuťově velmi dobrá, přitom ten nižší obsah energie, který v sobě má, je velmi pozitivní. I na chuť je to velmi dobrý výrobek," zhodnotil Suchánek.

3. MÍSTO: Rama Classic, 500 g
Cena za balení: 41,90 Kč (cena za 100 g: 8,40 Kč)
Výrobce: Unilever ČR, s.r.o.
Vyrobeno: neuvedeno
Obsah tuku: 60 %
Složení: Rostlinné oleje a tuky, voda, sušené podmáslí, jedlá sůl (0,3 %), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, slunečnicový lecitin), konzervant (sorbát draselný), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), aroma, barvivo (beta-karoten), vitamíny A, D3.

Hodnocení: Poměrně výhodný poměr mezi kyselinami omega 3 a omega 6. Má však méně vhodné složení jednotlivých mastných kyselin.

Margarínová chuť, jemná, s trochu vyšším podílem tuku. "Rama má trošku jinou chuť, než ostatní margaríny," míní Suchánek.

4. MÍSTO: Stella rodinná, 450 g
Cena za balení: 37,90 Kč (cena za 100 g: 8,40 Kč)
Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.
Vyrobeno: neuvedeno
Obsah tuku: 40 %
Složení: Pitná voda, rostlinné oleje a tuky 40 %, jedlá sůl 0,6 %, emulgátory (E471, E476), konzervant (E202), regulátor kyselosti (E330), máslové aroma, antioxidant (E385), barvivo beta-karoten, vitamíny A a D3.

Hodnocení: Obsahuje 1,1 procenta transmastných kyselin neboli ztužených tuků, které bychom spolu s nasycenými mastnými kyselinami měli ve stravě omezit. Poměr mezi omega-6 a omega-3 kyselinami je však velmi dobrý. "Z mého hlediska ten výrobek není vůbec špatný," hodnotí specialista.

5. MÍSTO: Zlatá Haná k namazání, 300 g
Cena za balení: 26,90 Kč (cena za 100 g: 10 Kč)
Výrobce: Olma, a.s.
Vyrobeno: ČR
Obsah tuku: 73 %
Složení: Rostlinný olej, odtučněné mléko, smetanový zákys, jedlá sůl, emulgátor E471, barvivo beta-karoten, vitaminy A, D.

Hodnocení: Vysoký podíl (kolem 50 procent) nasycených mastných kyselin, které bychom však měli omezovat. Suchánek zdůrazňuje, že je to jeden z výrobků, který obsahuje mléčnou bílkovinu, nebude proto úplně vhodný pro lidi, kteří na ni mají alergii. Chuť označil za velmi dobrou, připomínající máslo.

6. MÍSTO: Alfa Optima, 400 g
Cena za balení: 36,90 Kč (cena za 100 g: 9,20 Kč)
Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.
Vyrobeno: Litva
Obsah tuku: 70 %
Složení: Rostlinné oleje (řepkový, palmový, kokosový), pitná voda, emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kyselin, sójový lecitin), jedlá sůl (0,2 %), kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo beta-karoten, vitaminy A, D.E. Může obsahovat stopy mléka.

Hodnocení: Informací na obalu není málo, rozhodně by jich ale mohlo být více. Chybí podrobné rozdělení v rámci polynenasycených mastných kyselin.

"Jinak si myslím, že to složení není zas až tak špatné," tvrdí Suchánek. "Mě samotnému velmi chutná, nemám s ním žádný problém," dodává.

7. MÍSTO: TESCO Butter Me Up, 500 g
Cena za balení: 27,90 Kč (cena za 100 g: 5,60 Kč)
Prodávající: Tesco Stores ČR, a.s.
Vyrobeno: Polsko
Obsah tuku: 40 %
Složení: Voda, rostlinný olej, rostlinný tuk, máslo (1 %), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerol polyricinoleát), jedlá sůl (0,5 %), konzervant (kyselina sorbová), aroma, barvivo (beta karoten), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), vitamin A, vitamin D.

Hodnocení: Zavádějící obal, na kterém je v angličtině velký nápis "máslo", byť jde o margarín. Informace na obalu jsou tak drobné a nepřehledné, že je obtížné zjistit celkové složení výrobku.

"Tohle je klasická margarínová chuť, kterou si pamatuju, když k nám margaríny přišly po roce 90. To byly ty první výrobky, které se k nám dovážely. Tohle je tomu asi nejbližší," konstatoval Suchánek.

8. MÍSTO: Vive Bio slunečnicová, 250 g
Cena za balení: 19,90 Kč (cena za 100 g: 8 Kč)
Prodávající: Kåkå CZ, s.r.o.
Vyrobeno: Dánsko
Obsah tuku: 80 %
Složení: Rostlinné tuky a oleje (slunečnicový olej* 34 %, palmový tuk*, kokosový tuk*), voda, emulgátor slunečnicový lecitin, mrkvová šťáva*, citrónová šťáva*, přírodní aroma. Hvězdičkou jsou označeny suroviny z ekologického zemědělství.

Hodnocení: Spotřebitelům poskytuje jen základní informace. "Já jako spotřebitel bych si to kupoval, protože je to bio, ale pokud bych se chtěl dozvědět trošku víc o složení, z obalu se to nedozvím," hodnotí odborník.

Chuť tohoto margarínu je podle Suchánka poněkud atypičtější. "Chuťově méně výrazný margarín. Velmi příjemná chuť, která je sice margarínová, ale není úplně klasická," uzavřel.

Originál článku naleznete společně s videem na http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/velky-test-margarinu.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru