Tavený sýr dětem spíše škodí. Obsahuje fosfor a sodík

12. 4. 2013
Mažete svým dětem k snídani na chleba taveňák a myslíte si, jak moc vitamínů a vápníků jim tím dodáte? Není to pravda, raději jim nakrájejte tvrdý sýr.
Tavený sýr dětem spíše škodí. Obsahuje fosfor a sodík

Taveňáky se tváří jako zdravé mléčné potraviny a vyvolávají dojem, že do těla s nimi dostanete hodně vápníku. Omyl. Při jejich tepelném zpracování se do původní suroviny, kterou je tvrdý sýr, přidávají takzvané tavící soli (například fosforečnany, citronany. Tuto informaci najdete i na obalu.

Průměrný obyvatel Česka sní ročně skoro dva a půl kilogramu tavených sýrů.
Stejně jako v pití piva jsme v tomto směru špičkou. Zdraví to ale neprospívá. Proč? S taveňáky se pak do těla dostává fosfor a sodík. A jak odborníci zjistili, fosfor v takovém množství a poměru k vápníku, že brání jeho vstřebání. Pokud máte fosforu ve stravě hodně, může dokonce přispívat k tomu, že z kostí odplavuje vápník a podporuje tak vznik osteoporózy. Pozor! Fosfor se přidá také například do masných výrobků, tvrdí se, že jich je hodně i v nápojích typu kola, ale to není pravda.

Proč taveňák škodí
Dalším problémem je, že je v nich hodně dost soli, případně i éčka, které se dodávají kvůli ochucení. Pravděpodobně už nikdo nečeká, že v šunkovém sýru bude šunka. Vylepšení chuti ale vždy znamená, že tělo celé rodiny zbytečně zatěžujete látkami navíc.

"Část tavených sýrů obsahuje kromě velkého množství soli a hodně tuku. Zde obvykle platí, čím jemnější chuť, tím více tuku. Zdraví to ale neprospívá, zvláště pokud máte nadváhu" vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu. Osobně tavené sýry nekonzumuje, ale pokud by si měl vybrat tak by vybíral ty s nižším obsahem tuku, tedy s obsahem do 30 procent tuku.

Tuk obsažený v tavených sýrech totiž obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. "Možná bych se ještě řídil kritériem vybírat ty s nižším obsahem tavících solí a jiných přidaných látek," radí.

Ještě lepší je sáhnout po tvrdém sýru nebo třeba tvarohové pomazánce. Je v nich nejen více vápníku, ale i dalších minerálních látek, vitamínů a bílkovin.

Pokud už se nedokážete bez taveňáku obejít, pak si dávejte pozor na to, co si kupuje. Dnešní době náhražek si totiž celkem snadno můžete domů donést místo sýra jen sýrový výrobek. Rozdíl je zásadní, ten druhý je vyrobený z rostlinných tuků. Poznat to podle obalu není vůbec snadné. Musíte si prostě přečíst všechny informace včetně těch nejmenších. Tak si možná i všimnete, zda výrobce část suroviny nahradil škrobem, který kromě zbytečných kalorií tělu nijak zajímavého nenabízí. Volit můžete také bio výrobky, kde se nesmí používat fosfáty a místo jich jsou tam jiné takzvané citrátové tavicí soli.

Tavené sýry se začaly vyrábět na začátku minulého století, poprvé se objevily v roce 1911. Lidé se snažili prodloužit trvanlivost přírodních sýrů. Poté se začaly tavené sýry využívat jako pomazánky na pečivo a bylo také možné vyrábět různé příchutě. Delší trvanlivost, dobrá roztíratelnost a různé chuťové varianty jsou nespornou výhodou tavených sýrů.

Článek naleznete na http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/taveny-syr-detem-spise-skodi-obsahuje-fosfor-a-sodik.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru