Je Vaše duše zdravá? Ve čtvrtek 10. října má svátek!

Zdraví je tzv. stav bio-psycho-sociální pohody. A kdo by nechtěl být zdravý? Mnozí kvalitně jedí a pravidelně cvičí, aby své fyzické - bio - zdraví podpořili. Ale co to - psycho - zdraví duševní? Protože pokud je naše mysl „churavá“, ani svalnaté tělo a vynikající výsledky v posilovně radost nepřinesou. V té chvíli je dobré si uvědomit, jak moc normální je s duševními problémy dojít k psychiatrovi či psychologovi, stejně jako s chřipkou k praktickému lékaři, s obezitou k dietologovi nebo nutričnímu terapeutovi a že není dobré pokračovat v udržování zbytečného tabu. A protože teď ve čtvrtek 10. října bude mezinárodní den duševního zdraví, pojďme si říct, jaké návyky nám pomohou omezit vliv všudypřítomného stresu a tlaku na výkon a duševní problémy co nejvíce oddálit.
Je Vaše duše zdravá? Ve čtvrtek 10. října má svátek!

1. Odpočívejte a spěte alespoň 7 hodin. 

Nedostatečně odpočinutí nebudete v práci efektivní, a nejen v práci. Než aby úkoly mizely, budou Vám jen přibývat, a to ke zlepšení psychické pohody nevede.


2. Nepřehánějte to s kofeinem a alkoholem.

Mnoho lidí si myslí, že nedostatek spánku přechytračí velkým množstvím kávy. Ač s pitím kvalitní kávy nemám sebemenší problém, z dlouhodobého hlediska Vám s únavou nepomůže. Efekt kofeinu na pozornost a svěžest je jen dočasný a dávky byste museli stále zvyšovat. A zapíjení problémů alkoholem ještě nikdy žádný problém také nevyřešilo. 


3. Nezapomínejte na svoje koníčky a volný čas.

V dnešní uspěchané době musí být všechno hotovo hned, nejlépe včera bylo pozdě, a je těžké najít si trochu času jen pro sebe. Záliby, u kterých můžete vypnout hlavu, jsou ale jednou z nejlepších prevencí vyhoření. Věnujte se proto pravidelně jakékoli činnosti, která Vás baví, ať je to jakýkoli druh sportu, malování, čtení oblíbené beletrie...


4. Rozdělte si úkoly na více menších.

S time managementem se všichni s větším či menším úspěchem potýkáme denně. Částečně Vám může pomoci řada nástrojů - chytré aplikace, motivační diáře, knihy, kurzy… Základním krokem je dokázat si rozdělit velké úkoly na menší a naplánovat si jejich plnění podle priority. Předejte vzniku vnitřní paniky a pocitu selhání.


5. Žijte svůj jedinečný život naplno.

Sociální sítě dávají naší psychice zabrat. Jsou sice dobrý sluha, ale velmi špatný pán. Nebuďte stále online, nekontrolujte, kdo byl kde na dovolené nebo kdo má více svalů. Neustálá konfrontace s uměle vytvořenými ideály vede k pocitu méněcennosti a depresím.


6. Stanovte si priority.

Naučte se říkat NE s čistým svědomím všemu, co nechcete. Uleví se Vám a získáte navíc jako bonus volný čas na své vlastní cíle a sny. I ty by ale měly být alespoň trošku realistické.


7. Najděte si svou vlastní motivaci.

Najít správnou motivaci pro cokoli může být náročné. Začněte třeba úplně jednoduše tím, že se na chvíli zastavíte, vypnete telefon a zamyslíte se, jestli se opravdu věnujeme něčemu, co Vám dělá radost.


8. Odměňujte se za úsilí.

Odměna nemusí být vždy v podobě nových bot nebo dortu. Zkuste se místo toho každý den před spaním pochválit za tři věci, které se Vám povedly. To Vám pomůže udržet si lepší náladu i v méně růžové situaci.


9. Buďte součástí komunity.

Snažte se trávit čas s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako Vy a se kterými je Vám dobře. Mít spokojené vztahy s lidmi doma, na pracovišti i s přáteli, je k nezaplacení. A pokud Vám někteří berou energii, zamyslete se nad změnou.


10. Nebojte se požádat o pomoc.

Každý máme někdy špatnou náladu. Když už ale trvá několik týdnů v kuse, je na místě nečekat a vyhledat odborníka. Kontakty můžete najít i na internetu.

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru