CHCETE ZHUBNOUT? Vyměňte klasické máslo za pomazánkové, má o třetinu méně kalorií

12. 4. 2013
Chcete zhubnout, nebo potřebujete snížit hladinu cholesterolu v krvi? Zapomeňte na máslo! Jak ho nahradit? Tvarohové pomazánky, margaríny nebo pomazánkové máslo jsou řešením.
CHCETE ZHUBNOUT? Vyměňte klasické máslo za pomazánkové, má o třetinu méně kalorií

Pomazánkové máslo se začalo vyrábět před 35 lety. Důvodem byla snaha snížit množství tuku. Máslo prostě pomalu přestávalo frčet. Jeho chuť sice nic nenahradí, ale z počtu kalorií se chce každé tukové buňce v našem těle omdlít.
 
Pomazánkové je vedle například tvarohových pomazánek či žervé dobrou volbou. Zatímco běžné máslo má ve 100 gramech více jak tři tisíce kilojoulů, pomazánkové téměř o dvě třetiny méně - 1300 kJ. Podobné je to i s tukem, běžné ho má více jak 82 gramů, pomazánkové jen 32.

Pozor ale v pomazánkovém másle jsou živočišné tuky. Vyrobeno je z pasterované smetany o tučnosti 38 až 40 procent, která se zahustí sušeným mlékem, v dalších procesech se pak upravuje a přidávají se k němu kultury, které způsobí zakysání. Odtud pak pochází jeho příjemně mírně nakyslá chuť.

K snídani pro děti
Výhodou je, že v opravdovém pomazánkovém másle nejsou žádné konzervační látky ani jiná éčka. Přidává se k němu jen malé procento škrobu kvůli konzistenci a sůl. Je proto dobré na namazání na chleba i pro děti. Velkou výhodou je, že je hned po vyndání z ledničky dobře roztíratelné, což každý rodič, který má na přípravu ranní snídaně jen několik minut, ocení.
 
Název pomazánkové máslo už delší dobu řeší Evropská komise, vadí jí slovo máslo v názvu výrobku. Máslo totiž podle evropských úředníků musí mít nejméně 39 procent tuku. Proto si zvykněte na nový název: tradiční pomazánkové. Podstatné je, že zůstane složení. V regálech se proto vyhýbejte výrobkům, které vypadají podobně a mají i podobné názvy, například pomazánka, pomazánkový krém a podobně. Ty už nemají se zdravím obvykle nic společného. Místo mléka je v nich mnohem více dodaných škrobů a také jsou ochuceny různými éčky.

Vyzkoušejte olivový olej
Pokud se nedokážete klasického másla vzdát a musíte si hlídat každou kalorii, nezoufejte. I tady platí: všeho s mírou. Zdraví ale rozhodně prospěje, když si místo tlusté vrstvy másla budete chleba namáčet v olivovém oleji. Nechutná vám to? Zkuste si nakrájet mozarellu a polít olivovým olejem ke kterému přidáte čerstvou bazalku. Nejenže prospějete svému zdraví, ale možná si na chvíli budete připadat jako na dovolené v Itálii.
 
"Kromě pomazánkového másla, kvalitních rostlinných olejů jako je olivový nebo ještě vhodnější je díky svému složení i řepkový, jsou další variantou margaríny neboli rostlinné tuky. I když mají v posledních letech velmi špatnou pověst, jde již většinou o mýty. Takzvané transmastné kyseliny, čili tuky, které působí na cholesterol hůře, jak tuky živočišné v nich již dávno nejsou" vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu.
 
Margaríny vznikají smícháváním různých druhů rostlinných olejů a tuků. Obsahují mnohem méně tuku (obvykle 60, ale některé jen 20 procent) než klasické máslo a tuky v nich obsažené nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od másla neobsahují trans mastné kyseliny.

Počítejte s námi: Na jeden chléb si lidé mažou zhruba 20 gramů másla, to je 16 gramů tuku. Touto porcí do sebe dostanete 614 kJ, denní příjem pro ženy je kolem 7 000 kJ. Margarín se sníženým obsahem tuku (většinou mají v názvu light) obsahuje ve stejné porci zhruba 300 kJ a třeba jen 8 gramů tuku. Jen pro představu: do bábovky se dává zhruba 125 gramů másla (tedy půlka balení), což je 3 375 kJ.

Článek naleznete také na http://doma.nova.cz/clanek/stihlaafit/hubnete-vymente-klasicke-maslo-za-pomazankove-ma-o-tretinu-mene-kalorii.html

Zpět na přehled

Kontaktujte nás

Přijďte na první konzultaci

 

Objednávka termínu


Nejste stále rozhodnutí?

Prohlédněte si reference

Přesvědčte se, že naše metody skutečně fungují

Přečtěte si reference přímo od klientů FitBee, kteří spolu s námi dosáhli cílů, které si předsevzali.

Naše reference

Seznamte se s naším týmem

Sehraný tým nutričních terapeutů a specialistů FitBee

 
Nahoru